fbpx Skip to content

Luonnonkosmetiikan Termit

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka, luomukosmetiikka, luonnollisia raaka-aineita vai vegaaninen!?! Termit vilisevät markkinoinnissa ja soppaa sekoittaa jokainen taho omien mieltymystensä mukaan. Avataanpa asiaa hieman!

”Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikan tuotteita, joiden valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään sekä siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön. Synteettisten, eli ihmisen valmistamien ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.” Näin määritellään asia Teknokemian nettisivuilla.

Valitettavasti tällä hetkellä luonnonkosmetiikkaa -sanaa nähdään käytettävän väärin. Useat tuotteiden markkinoijat käyttävät mainonnassaan sanaa luonnonkosmetiikka myös silloin, kun tuote ei todella täytä luonnonkosmetiikan kriteerejä. Ei ole mitenkään tavatonta, että myös perinteisessä (synteettisessä) kosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia ainesosia. Näitä raaka-aineita saattaa olla tuotteissa hyvinkin suuri osa tuotteen kokonaismäärästä, mutta siitä huolimatta tuotetta ei kriteerien valossa voi kutsua luonnonmukaiseksi.

Totta on, että itse asiassa suurin osa kosmetiikan tuotteista sisältääkin yhdistelmän sekä synteettisiä että luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.

PRO Luonnonkosmetiikka RY: sivuilla sanotaan näin: ”Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini.”

Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaa sertifikaatista

Kyllä, aidon luonnonkosmetiikan tunnistaa sertifikaatista, MUTTA! Sertifiointi on kallista. Hinta on usein pienille yrityksille este tuotteiden serttifioinnille, joten on syytä huomioida, että markkinoilla on täysin kriteerit täyttäviä tuotteita ja brändejä, joilla kuitenkaan ei ole sertifikaattia.

No, mistä sertifikaatti kertoo? Sertifikaatti kertoo siitä, että tuotteiden raaka-aineet todella on valmistettu luonnon raaka-aineista. On nimittäin mahdollista, että täysin samalla INCI -nimellä oleva raaka-aine on joko synteettistä tai luonnonmukaista. Synteettisesti voidaan valmistaa täysin samoja raaka-aineita, joita tuotetaan luonnon omista antimista. Tätä ei vois siis tietää lukemalla INCI-listaa. Sertifioinnissa tuotteen jokaisen raaka-aineen valmistusprosessi ja alkulähteet kartoitetaan, jotta voidaan todeta aineen olevan luonnonkosmetiikkaa. Lisäksi sertifioinnissa todetaan ainepitoisuudet ja niiden kriteerien täyttövaatimukset. Luonnonkosmetiikassa ei koskaan käytetä eläinkokeita. Eri sertifikaattien vaatimukset eroavat toisistaan lähinnä raaka-aineiden minimimäärissä, sekä sallituissa synteettisissä raaka-aineissa. Luit oikein! Luonnonkosmetiikassakin on tietyt synteettiset raaka-aineet sallittuja. Luonnonkosmetiikassa sallitut synteettiset raaka-aineet ovat yleensä säilyvyyttä parantavia aineita, joita käytetään myös elintarviketeollisuudessa. Näitä sallittuja raaka-aineita on kuitenkin hyvin vähän. Ylipäätään luonnonkosmetiikan sallittuja raaka-aineita on n. 1000, kun synteettisen puolen sallittuja aineita on n. 15 000. Huima ero!

Luomukosmetiikka vs. luonnonkosmetiikka

Luomukosmetiikaksi kelpaa vain tuotteet, jotka sisältävät ainoastaan luomuviljeltyjä raaka-aineita. Luonnonkosmetiikka sen sijaan ei velvoita luomuviljelyä. Näin ollen tuotteissa mainitaankin aina luomuviljeltyjen tuotteiden osuus erikseen. Käytännössä luomukosmetiikaksi ei voi kutsua juuri mitään valmista tuotetta, sillä esimerkiksi vettä tai muita villinä luonnossa kasvavia yrttejä ei voida luokitella luomuksi. Luomua sen sijaan voi olla erilaiset kasviöljyseokset, kylmäpuristetut öljyt tai puhdas sheavoi.

Luonnonkosmetiikassakin käytetään tuotteen koostumusta ja käytettävyyttä parantavia ainesosia. Nämä tuotteet eivät myöskään tule suoraan luonnosta, vaikka ne luonnonkosmetiikassa tuotetaankin mahdollisimman hellävaraisesti ja puhtaasti luonnon raaka-aineista. Koska tuotanto muokkaa loppuraaka-aineen muuksi, minkälaisena se on luonnossa kasvanut, ei näitä raaka-aineita voi nimittää luomuksi.

On siis hyvä tietää, että luomu- ja luonnonmukainen eivät ole synonyymit keskenään.

Vegaanisuus ja eläinkokeet luonnonkosmetiikassa

Lyhyestä virsi kaunis. Luonnonkosmetiikassa on kiellettyä lähes kaikki eläinperäiset raaka-aineet.  Eläinkollageenit ja eläinperäiset raaka-aineet, joiden vuoksi eläin on jouduttu tappamaan tai eläimelle on aiheutettu kärsimystä, ovat kiellettyjen listalla. Tästä poikkeuksena karmiininpunainen väriaine (saadaan kokenillikilpikirvasta), joka on luonnokosmetiikassa sallittua. Eläinperäisistä raaka-aineista ainoastaan mehiläisvaha ja lanoliini ovat sallittuja. 

Luonnonkosmetiikassa eläinkokeet ovat kiellettyjä jokaisessa tuotantovaiheessa. On kuitenkin syytä huomioida, että vegaanisuus ja eläinkokeettomuus taas puolestaan ei kerro mitään tuotteen luonnonmukaisuudesta. Synteettinen tuote voi yhtä hyvin olla vegaaninen (ei sisällä eläinperäisiä tuotteita) ja/tai eläinkokeeton (ei ole testattu eläimillä).

Tässä muutama kiinnostava linkki (ja aiheesta googlaamalla satoja lisää!):

Luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin pääset tutustumaan täältä:
https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/sertifiointitahot/

Katja Kokon Blogissa mietitään luonnonkosmetiikka vs. synteettinen:
https://katjakokko.com/synteettinen-vs-luonnonkosmetiikka/

Mitä on luonnonkosmetiikka?
https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/mita-on-luonnonkosmetiikka/